Őrizd értékeinket a szép és tartalmas jövőért!
Őrizd értékeinket a szép és tartalmas jövőért!
Magyarország északi részén, Nógrád megye dimbes-dombos táján, a Börzsöny-hegység és az Ipoly-folyó ölelésében fekszik a Palócföld e kicsiny gyöngyszeme: Dejtár. Településünk Budapesttől mindössze 75 km re helyezkedik el, jól megközelíthető Nagyoroszi és Drégelypalánk irányából illetve Balassagyarmat és Érsekvadkert felől.
Községünkben a természetes hagyományozódás során szerves egységet alkotott a faluközösség tárgyi és személyi kultúrája, így fennmaradtak azok az értékek, hagyományok, viseletek, amelyre az itt élő emberek a mai napig büszkék. A családban a gyermekek megismerték az anyanyelvet, a népművészet rigmusait, a népzene varázslatos világát, a vallásosság és a Mária tisztelet alapjait.
Községünkben a természetes hagyományozódás során szerves egységet alkotott a faluközösség tárgyi és személyi kultúrája, így fennmaradtak azok az értékek, hagyományok, viseletek, amelyre az itt élő emberek a mai napig büszkék. A családban a gyermekek megismerték az anyanyelvet, a népművészet rigmusait, a népzene varázslatos világát, a vallásosság és a Mária tisztelet alapjait.
1024x456 px
Őrizd értékeinket a szép és tartalmas jövőért!
A dejtári szarvaskendős népviselet szépsége még ma is magával ragadja az emberi tekinteteket. Az utcán végighaladva még ma is gyönyörködhetünk a dejtáriak jellegzetes népviseletében. Az idősebb korosztályon kívül már a fiatalabb generáció is felveszi, újravarrja édesanyáink, nagyanyáink
Értékeink megőrzését, továbbvitelét az itt élő kézművesek, alkotók, művészek és kismesterség művelők is fontosnak tartják. Az ide látogató fáradt vendég megkóstolhatja a jellegzetes dejtári étkeket,
szarvaskendősvagy
féketősviseletét. Értékei lettek hagyományainknak, ünnepeinknek, rendezvényeinknek.
Értékeink megőrzését, továbbvitelét az itt élő kézművesek, alkotók, művészek és kismesterség művelők is fontosnak tartják. Az ide látogató fáradt vendég megkóstolhatja a jellegzetes dejtári étkeket,
a szuszkót, a dedellét, a káposztás takartat, a monyurkát, a laksát, a rétest, a túrós lepényt, a kukoricamálét, megízlelheti a dejtári lekvárt, sajtot, savanyúságot.